Här är Linus tips inför högskoleprovet – så lyckas du bäst

Uppdaterad
Publicerad

På söndag sätter sig 49 000 personer i skolbänkarna för att skriva högskoleprovet. Vad kan man då tänka på för att få höga poäng? Linus Eberhardsson från Örebro delar med sig av sina bästa tips.

För första gången hålls högskoleprovet på en söndag, och det är ungefär 49 000 personer anmälda till provet som skrivs på 120 olika orter i Sverige, uppger Universitets- och högskolerådet.

Högskoleprovet består av flera delprov innehållande totalt 160 kvantitativa och verbala uppgifter. För varje rätt svar får man en råpoäng som sedan omvandlas till en normerad poäng. Som högst kan man få 2.0 poäng och ett resultat gäller i fem år.

Har man skrivit provet hamnar man i ännu en urvalsgrupp när man ansöker till högre studier och kan därmed öka sina chanser att komma in på utbildningar.

Nästan maxpoäng för Linus

Linus Eberhardsson från Örebro skrev provet våren 2016 och fick 1.9 poäng, nästan full pott.

– Jag övade på proven som fanns ute på internet och eftersom jag då läste på komvux hade jag mycket färskt i huvudet vilket hjälpte mig, säger Linus.

Skulle du vilja skriva igen för att få 2.0?

– Det skulle vara den enda anledningen, jag var en poäng ifrån på vardera del så för att ta revansch skulle jag kunna tänka mig att göra det någon gång.

Här ovan kan du höra Linus tre bästa tips för att skriva högskoleprovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.