Foto: SVT

Pantbanken – en snabb lösning för allt fler

Uppdaterad
Publicerad

Årets fattigaste vecka närmar sig och många har svårt att få ekonomin att gå ihop. Då kan ett besök på pantbanken vara en bättre lösning än att ta dyra SMS-lån, något som allt fler unga har upptäckt.

En vecka kvar till lön i januari – då infaller årets fattigaste vecka. Julen, med många stora inköp, är över och det är det sju långa dagar kvar till lön.

Många lockas att ta dyra SMS-lån men ett besök till pantbanken kan faktiskt bli en billigare lösning. Något som många har upptäckt igen.

Hämtar också ut sina saker

– Vi har märkt av att intresset för pantbanken har ökat, säger Stefan Rydén, föreståndare på en av pantbankerna i Örebro. Man kan få saker värderande utan att det kostar något och man kan handla. Det har hamnat på tapeten igen på ett annat sätt än tidigare.

Och många hämtar också ut sina pantsatta saker innan jul.

– Många hämtar ut smycken som de vill ha på sig och silverbestick till middagen. Det ser vi också.

Går att låna på cirkelsåg

Förr var smycken och klockor det som många tog med sig till pantbanken. Idag är många av de mest värdefulla sakerna i hushållen teknik.

– Men det går egentligen att låna på allting, konstaterar Stefan Rydén. Vi har till och med tagit in cirkelsågar!

Många hämtar ut igen

Trenden har nu spridit sig till unga som insett att man kan få pengar genom att panta saker man har istället för att lockas till dyra SMS-lån.

Men även om behovet av pengar kan vara stort såhär efter jul så är det inte många som låter sakerna gå till försäljning.

– 90 procent av alla som kommer hit löser ut sina prylar, avslutar Stefan Rydén.

Så fungerar Pantbanken

  • Du tar med dig ett föremål som du tror har ett andrahandsvärde till pantbanken.
  • Pantbankens personal gör en värdering och erbjuder en summa pengar att låna på mot föremålet.
  • Lånet har sedan en viss löptid då pantbanken förvarar föremålet i sina lokaler.
  • Inom den bestämda tiden kan du betala tillbaka pengarna du lånat (plus ränta) och få föremålet tillbaka.
  • Om du inte löser lånet försäljs föremålet på offentlig auktion.
  • Skulle varan säljas till ett högre pris än lånebeloppet jämte ränta och pantbankens omkostnader så tillfaller överskottet dig som kund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.