Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra vad Moderaterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna tycker om budgetförslaget. Foto: SVT

Partierna i opposition kritiserar regionstyrets budgetplaner i Örebro: ”Klent”

Publicerad

En missnöjdhet märks bland de partier i oppositionen som under måndagen tagit del av regionstyrets budgetplaner. Framförallt önskas större ramförstärkningar inom vården och ytterligare nedskärningar av administrativa tjänster.

Oppositionspartierna anser att de huvudsakliga problemen inom vården och lokaltrafiken inte adresseras i budgeten. De 70 miljoner kronor i ramförstärkning som hälso- och sjukvårdsnämnden får, ser Vänsterpartiets oppositionsråd Jessica Carlqvist som ett spel för gallerierna.

– Vi vet att det hade behövts väldigt mycket mer för att ge någon verkan över huvud taget, säger Jessica Carlqvist (V).

Däremot är både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna positiva till att man vill ge gratis TBE-vaccin till barn och unga.

– Det tycker vi är bra, det är bra att man visar politisk vilja. Men det räcker inte för att täcka upp de underskott vi ser i vård och kollektivtrafik, säger Sverigedemokraternas oppositionsråd Patrik Nyström (SD).

Större nedskärningar efterfrågas

Större satsningar på vård och kollektivtrafik efterfrågas, och det är framförallt genom större nedskärningar av administrativa tjänster och effektivisering inom vården som de pengarna skulle tas ifrån.

– Vårt kärnuppdrag är en tillgänglig hälso- och sjukvård för våra patienter, och i dagsläget är det för många administrativa tjänster och vi tycker att man borde skära mer där, säger Moderaternas oppositionsråd Sebastian Cehlin (M).

Starta klippet för att höra mer av oppositionens åsikter om budgeten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.