Lena Rådström Baastad (S) partisekreterare är kritisk till Alliansens misstroendeförklaring. Foto: Johan Pisoni / SVT

Partisekreteraren: ”Slarvigt av Alliansen”

Uppdaterad
Publicerad

När Lena Rådström Baastad kommenterar Alliansens misstroendeförklaring mot tre av regeringens tyngsta ministrar är hon mycket kritisk. Genom sitt agerande är de ute efter att plocka politiska poäng och försätter de Sverige i en stor politisk oro när det behövs lugn och ro menar hon.

– Alliansen är inte intresserade av att veta resultatet av den utredning de själva krävt – istället kastar de ut Sverige i en mycket osäker politisk situation. Det här handlar bara om att plocka billiga politiska poäng.

Det säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad efter att Alliansen valt att väcka misstroende mot tre av partiets tyngsta ministrar.

Hur regeringen kommer att hantera frågan kommer att presenteras under torsdagen men eftersom Alliansen och Sverigedemokraterna har majoritet i riksdagen innebär att en misstroendeomröstning inte kan sluta på annat sätt än att ministrar fälls.

Läs mer: Efter skandalen: Här är Löfvens fyra alternativ

Vill se utredning – först

Bakgrunden är den informationsläcka på Transportstyrelsen som avslöjades tidigare i somras. Allianspartierna har tidigare krävt att Konstitutionsutskottet (KU) ska utreda hur inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson hanterat läckan.

Något som Lena Rådström Baastad också vill se.

– Har man begått ett fel så ska det granskas juridisk, politiskt och ideologiskt. Men det Alliansen gör nu är att man inte inväntar resultatet av den utredningen utan går ut i en misstroendeförklaring – mycket slarvigt av Alliansen, menar hon. Därmed skapar man stor politisk oro i en tid då vi behöver stabilitet.

Läs mer: Det här är en misstroendeförklaring

Beslut presenteras av statsministern

Under onsdagskvällen kom beskedet att statsminister Stefan Löfven kallat till presskonferens under torsdagen. 10:00 kommer han att meddela hur regeringen ska hantera situationen.

– Vi har diskuterat en rad olika åtgärder under dagen men det slutgiltiga beslutet presenteras av statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.