Tina Pettersson jobbar med choklad i alla färger – brun, vit och rosa. Foto: SVT

Påsk – då blir det fullt ös i chokladfabriken

Uppdaterad
Publicerad

Under påsken förvandlas svenskarna till riktiga godisråttor – ofattbara 6 000 ton går det åt. Inte undra på att det är fullt ös hos landets tillverkare av choklad och konfektyr.

Ägglikör, pistage och apelsin – det är smakerna på de praliner som går allra bäst just nu enligt Tina Petterson, produktionsansvarig hos chokladtillverkaren Almida i Örebro.

– Vi gör choklad med lite mer vuxensmak och det här är de mest populära just under påsken.

6 000 ton godis till påsk

Hon och de andra åtta i den lilla fabriken kan äntligen pusta ut efter att ha gått på högvarv inför påskhelgen. Och det är kanske inte så konstigt. Hos landets alla choklad- och godisfabriker är det fullt ös inför den här helgen. Varje påsk äter vi nämligen 6 000 ton godis i Sverige – eller 600 gram per person enligt Svensk Handel.

Bland annat unnar vi oss lite finare praliner. Om vi bara skulle äta de lyxiga chokladbitarna skulle det bli 500 miljoner stycken.

– Allra mest att göra har vi till jul, säger Tina Pettersson, men påsk har seglat upp till en rejäl godishelg det också. Det märks i både beställningar och volymer hos oss.

Nu finns rosa choklad

Nyast i chokladfabriken är rosa choklad.

– Den görs av en speciell böna som färgar chokladen rosa, den är alltså inte färgad som många kan tro. Väldigt exklusiv och inne just nu och smakar som mjölkchoklad med en fruktigare ton.

Men den är lika ”nyttig” som vanlig choklad, understryker Tina.

Rosa choklad får sin färg av en speciell kakaoböna – det handlar inte om färgtillsatser. Foto: SVT

Mycket jobb bakom varje bit

Varje pralin som tillverkas tar ungefär två dygn att göra klar i fabriken. Men då behöver man inte räkna med arbetet att omvandla kakaobönor till choklad.

– Vi köper in färdig choklad som vi använder i tillverkningen. Det första vi gör är att temperera chokladen så att den inte blir grå. Sen ska det blandas olika fyllningar, det ska stelna i olika omgångar och till sist packas.

Det är mycket tid för något man slukar i ett nafs?

– Ja, man borde nog njuta mer och äta långsammare, skrattar Tina Pettersson, men ibland går det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.