Ägglikör, pistage och apelsin – det är smakerna på de praliner som går allra bäst just nu enligt Tina Petterson, produktionsansvarig hos chokladtillverkaren Almida i Örebro.
– Vi gör choklad med lite mer vuxensmak och det här är de mest populära just under påsken.
6 000 ton godis till påsk
Hon och de andra åtta i den lilla fabriken kan äntligen pusta ut efter att ha gått på högvarv inför påskhelgen. Och det är kanske inte så konstigt. Hos landets alla choklad- och godisfabriker är det fullt ös inför den här helgen. Varje påsk äter vi nämligen 6 000 ton godis i Sverige – eller 600 gram per person enligt Svensk Handel.
Bland annat unnar vi oss lite finare praliner. Om vi bara skulle äta de lyxiga chokladbitarna skulle det bli 500 miljoner stycken.
– Allra mest att göra har vi till jul, säger Tina Pettersson, men påsk har seglat upp till en rejäl godishelg det också. Det märks i både beställningar och volymer hos oss.
Nu finns rosa choklad
Nyast i chokladfabriken är rosa choklad.
– Den görs av en speciell böna som färgar chokladen rosa, den är alltså inte färgad som många kan tro. Väldigt exklusiv och inne just nu och smakar som mjölkchoklad med en fruktigare ton.
Men den är lika ”nyttig” som vanlig choklad, understryker Tina.
Mycket jobb bakom varje bit
Varje pralin som tillverkas tar ungefär två dygn att göra klar i fabriken. Men då behöver man inte räkna med arbetet att omvandla kakaobönor till choklad.
– Vi köper in färdig choklad som vi använder i tillverkningen. Det första vi gör är att temperera chokladen så att den inte blir grå. Sen ska det blandas olika fyllningar, det ska stelna i olika omgångar och till sist packas.
Det är mycket tid för något man slukar i ett nafs?
– Ja, man borde nog njuta mer och äta långsammare, skrattar Tina Pettersson, men ibland går det inte.