Sjukvården Lex Maria-anmäler två fall till IVO. Foto: TT

Patient träffade fem olika läkare innan tumören upptäcktes

Publicerad

Flera patienter tvingades träffa många olika hyrläkare under flera månader innan deras sjukdomar upptäckts. Två händelser som medfört allvarlig vårdskada anmäls nu till Lex Maria av Region Örebro län.

Ett av fallen rör en man i 75-årsåldern som sökte vård då han hade blod i avföringen. Vid det första vårdbesöket fick han diagnosen hemorojder, men vid ett uppföljande samtal två månader senare hade han fortfarande samma symptom.

Totalt hade mannen kontakt med flera olika hyrläkare under fem månader. I juli i år visade svar från en undersökning att mannen hade rektaltumör av lindrig grad utan spridning.

Flera hyrläkare på vårdcentralen

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg är vårdcentralen välbemannad, förutom när det gäller läkarsidan, där man har hyrläkare. I det här fallet har konsekvensen av handläggningen lett till en klar försening av diagnos.

Kontakt med fem olika läkare

Det andra fallet gäller en man som också är i 75-årsåldern och som sökte vård på samma vårdcentral. Han hade diabetes och kontaktade vården i februari i år på grund av att han gått ner i vikt och kände yrsel.

Efter att ha sökt vård flertalet gånger under fyra månaders tid och varit i kontakt med fem olika läkare, gjordes en utredning som visade misstanke om levertumör med metastaser.

Enligt anmälan har det varit en fördröjning av svar, vilket lett till onödig oro, samt fördröjning av diagnos, vilket har försenat behandlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer