Foto: Magnus Hjalmarsson Neideman/TT

Rekordstora anslag till projekt för unga

Uppdaterad
Publicerad

Allmänna arvsfondens stöd till föreningar i Örebro län ökade förra året. Föreningen Linde ridskola är en av de som fått ett stort bidrag för att bygga ett nytt ridhus.

Under 2016 fick föreningar i Örebro län 17,6 miljoner kronor från Arvsfonden till nyskapande projekt riktade till barn, unga och personer med funktionsnedsättning. Det var en ökning med 9,3 miljoner kronor jämfört med 2015.

Mest pengar fick Föreningen Linde ridskola, med 5,4 miljoner kronor för att bygga ett ridhus i Lindesberg.

Bra för demokratin

– Projekten som får stöd från Arvsfonden ökar delaktigheten och minskar utanförskapet – det är bra för demokratin. I år hoppas vi på ännu fler ansökningar från föreningar i Örebro län, för det finns fortfarande många nya idéer som förtjänar att växa, säger Hans Andersson, enhetschef på Arvsfonden i ett pressmeddelande.

Hans Andersson enhetschef Arvsfonden. Foto: Magnus Fond. Foto: Magnus Fond

Arvsfonden har rankat Sveriges län utifrån hur mycket projektanslag som betalades ut per invånare under förra året. Örebro län kom på en åttonde plats med totala projektanslag på 60 kronor per invånare.

Mest pengar fick man i Jämtland med 132 kronor och minst hamnade i Södermanlands län med 14 kronor per innvånare.

Vill ha fler ansökningar

– Vi vill gärna ge stöd till fler projekt som underlättar etableringen av nyanlända barn och unga, och öka deras delaktighet i samhället. Vi vill också gärna ha in fler ansökningar som involverar äldre med funktionsnedsättning. Det finns många goda idéer, men ofta saknas pengar, och då kan Arvsfonden bidra, säger Hans Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.