Butiksägaren Ingegerd Nordqvist i Degerfors hoppas att vaccineringen ska ta fart så att kunderna vågar komma tillbaka igen. Foto: Marcus Titus/SVT

Pensionspengar håller butiken vid liv: ”Svårt att sova om nätterna”

Uppdaterad
Publicerad

Ingegerd Nordqvist driver en bröllopsbutik i Degerfors och är en av företagarna i länet som fått ta del av det så kallade omsättningsstödet. Men trots bidraget är det hennes pensionspengar som gjort att verksamheten överlevt.

På grund av coronapandemin har hon tappat ungefär 70 procent av sina inkomster och var därför behörig att söka omsättningsstöd. Stödet, som handläggs av Länsstyrelsen i Örebro, landade på maxtaket 120 000 kronor men enligt Ingegerd uppgår de förlorade inkomsterna till betydligt högre belopp.

– Det är tur att jag är pensionär och kan leva på min pension, för annars vet jag inte hur det hade gått, säger hon.

Kunderna försvann över en natt

Hon berättar att kunderna mer eller mindre försvann över en natt när coronaviruset kom till Sverige.

– Helt plötsligt slutade telefonerna att ringa. Det har verkligen varit hemskt, man har haft väldigt svårt att sova om nätterna den här perioden.

Vädjar om ytterligare hjälp

Ingegerd hoppas nu att vaccineringen ska börja ta fart så att kunderna vågar komma tillbaka. Dessutom hade hon önskat att regeringen kunde hjälpa företagarna ytterligare för att överleva.

– Det går väldigt bra att hjälpa de stora bolagen, så man önskar att de skulle tänka mer på oss också. Regeringen skulle ibland behöva en blåslampa i baken, säger Ingegerd Nordqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.