Foto: Sophie Olsson Rahlén

Peppade inför valet – får rösta för första gången

Publicerad

För gymnasieeleverna Maja Lundholm, Tim Lake och Ali Reza Heidari är det självklart att gå till valurnan den 9 september. Allt fler svenskar tänker som dem. Valdeltagandet har ökat de tre senaste riksdagsvalen.

Det surras en hel del om det förestående valet bland eleverna på Pihlskolan i Hällefors, det berättar Ali Reza Heidari, en av eleverna vi träffar där.

– För mig är det självklart att gå och rösta. I en del andra länder finns inte den möjligheten och i en del länder får människorna rösta men rösten har ingen betydelse, säger Ali Reza Heidari.

Maja Lundholm ser fram emot valet men hon har inte bestämt sig än vilket parti som får hennes röst.

– Jag håller på och letar fakta och jämför olika partier, berättar Maja.

De tre senaste valen har valdeltagandet ökat i landet. Men i Hällefors var det färre som röstade 2014 jämfört med vid valet 2010 och med ett valdeltagande på 82.5 procent var det färre som röstade här jämfört med riket.

– Jag tycker det är dåligt, alla som kan rösta ska rösta, säger gymnasieeleven Tim Lake.

Vad beror det på tror du?

– Troligtvis att folk är lata och inte bryr sig, säger Tim.

Vanligare att äldre röstar

I den valanalys SCB gjorde efter riksdagsvalet 2014 framgår en rad faktorer som påverkar om vi röstar eller inte. Bland annat röstar de som lever tillsammans med någon i högre utsträckning än de som inte gör det. Det är vanligare att personer med eftergymnasial utbildning och arbete röstar än de som inte har det.

Ålder spelar också roll, det är vanligare att rösta ju äldre man blir upp till 70-årsåldern med undantag av förstagångsväljare som röstar i högre utsträckning än de som är några år äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.