Personalen som frisläppte fången från Karlskogaanstalten för tidigt kommer inte att straffas. Foto: Jessica Gow/TT

Släppte ut fånge för tidigt – fängelsepersonal slipper straff

Uppdaterad
Publicerad

I december 2018 släppte personal på Karlskogaanstalten ut en fånge på fri fot efter att denne avtjänat sitt fängelsestraff – men missade att fången dömts till nytt fängelsestraff.

Missen berodde på att personalen inte kollat upp ny information som innebar att fången, som fått villkorlig frigivning, inte beviljats prövningstillstånd efter att denna överklagat en dom till Högsta domstolen. Det betyder att den nya domen fått laga kraft.

Händelsen anmäldes av Kriminalvårdens personalansvarsnämnd, men Åklagarkammaren i Örebro väljer nu att lägga ned ärendet.

Anledningen till att ärendet läggs ned är för att det funnits flertalet brister i rutinerna på arbetsplatsen. Anstaltspersonalen, som felaktigt släppte ut fången, kan därför inte kan ställas till svars för det felaktiga frisläppandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.