Konstnären och författaren Peter Ekström skildrar i utställningen ”Rekviem” förlusten av 5000 hyllmeter böcker och tidsskrifter. Av kostnadsskäl fick de inte plats i nya kulturhuset i Örebro. Hör mer i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Peter ställer ut – om sorgen över Örebros förstörda bokmagasin

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen ställer konstnären Peter Ekström ut sitt sorgearbete i form av 22 teckningar. Motiven till samtliga teckningar hittades i Örebro stadsbiblioteks magasin som ska tömmas – och flera saker förstöras – inför flytten till nya kulturhuset.

– Det är en skatt som de bara bränner upp, säger han.

Tusentals hyllmeter med magasinerade tidskrifter och böcker kommer att försvinna i och med flytten från stadsbiblioteket till nya kulturhuset, menar Peter Ekström. Och utställningen ”Rekviem” är ett sätt att hantera den sorg han känner av att tidskrifterna och böckerna destrueras.

– Jag blev väldigt upprörd när jag fick veta att de skulle förstöra magasinet. Jag tycker det finns vissa saker man ska bevara.

Sorg ska bli njutning

Ekström besökte magasinet innan det tömdes. Med hjälp av skisser och fotografier som han skapade och tog där har han kokat ner till 22 teckningar.

– Den här utställningen heter Rekviem, vilket betyder sorgemässa. Det är ett dystert anslag, men jag hoppas att det ska finnas något njutbart i i detaljerna och i omsorgen som de här bilderna är gjorda med.

– Jag hoppas betraktaren av utställningen ska ta till sig en kärlek till böcker.

Utställningen kommer äga rum i Konstfrämjandet Bergslagens lokaler från lördag 19 september till och med lördag 10 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.