När man fångar en bild som den på gråhägern ”bränner det till i bröstet” enligt fotograf Jonas Classon. Foto: SVT

Pippi på fotografering – Jonas Classon är Kumlas kulturpristagare

Publicerad

Att spendera 8 timmar i ett gömsle i väntan på den perfekta bilden är inget problem för 20-årige Jonas Classon. Nu har han belönats med Kumla kommuns kulturpris.

Han kan vänta länge på den perfekta bilden. För att få fotot på gårhägern som fångar en fisk satt Jonas Classon 8 dagar i gömsle. Uppåt 18 timmar per dag.

Men för den 20-årige fotografen är det väl spenderad tid, varje gång ögonblicket fastnar på bild.

– Då bränner det till i bröstet, ler han.

Väckte stor uppståndelse

Jonas Classons intresse för natur och fotografering började tidigt. Som 16-åring klev han in på Nerikes Allehanda för att visa sina bilder och väckte stor uppståndelse på redaktionen.

– Det var bara ett problem, minns Angela Hanagarth, redaktör på SVT Örebro som då arbetade på NA. Jonas var så ung att han inte hade körkort och kunde köra själv. Därför krävdes det extra mycket planering för att han skulle kunna åka ut på uppdrag.

Men sedan dess har Jonas Classon hunnit medverka flera gånger i tidningen och också haft flera utställningar. Just nu visas hans ”Fåglar i vått och torrt på Marieberg Galleria.

En klapp på axeln

Numer kan han också titulera sig kulturpristagare. På onsdagen fick han Kumla kommuns kulturpris tillsammans med Skoindustrimuseet.

– Det känns ju så klart jätteroligt, konstaterar han. Mitt jobb går ju ut på att fömedla mitt naturintresse till andra. Att få en klapp på axeln för det känns jätteroligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.