29-åriga Albin Gustafsson blev i lördags den enda aktiva plåtslagarmästaren i Örebro län. Foto: Marcus Titus/SVT

Plåtslagaren Albin har länets enda mästartitel: ”Väldigt spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Vid lördagens gesäll- och mästarbrevsutdelning på Örebro slott blev 29-årige Albin Gustafsson från Örebro länets enda aktiva plåtslagarmästare. Trots att han är ensam om titeln i ett av 70 representerade yrken har intresset för gesäll- och mästarbrevet ökat.

Örebroaren Albin Gustafsson jobbar vanligtvis på en mindre plåtslagarfirma i Örebro eller i smedjan i Wadköping. Kärleken till plåtslagaryrket har han haft sedan gymnasietiden och i lördags kunde han kliva ut från Örebro slott med ett mästarbrev i handen. 

– Det känns väldigt roligt och spännande. Jag sökte mig till det här på eget bevåg och jag gillar att utveckla mig själv, säger Albin Gustafsson.  

Ett ökat intresse 

Intresset för gesäll- och mästarprovet har de senaste åren ökat i Örebro län. Deltagarna under årets utdelning blev något färre än i fjol på grund av coronapandemin, men förra året delades 20 gesäll- och mästarbrev ut, vilket är mer än en fördubbling jämfört med 2015. 

– Det har ökat från år till år och det har inom vissa yrken blivit allt viktigare med att gå från lärling till gesäll. Det handlar framförallt om målare och frisörer, säger Göran Karlsson, ordförande i Örebro företags- och hantverkarförening, som årligen håller i länets gesäll- och mästarbrevsutdelningen. 

Gesällbrevet är en kvalitetsgaranti och ett yrkesbevis på att en hantverkare är väl insatt i yrket. Bestämmelserna för gesällbreven görs i nära samråd med varje yrkes branschorganisation.

Gesällbrev finns i ett flertal europeiska länder och i Sverige utfärdas drygt 1000 gesällbrev per år. Idag kan man ta sitt gesällbrev i omkring 70 olika hantverksyrken.

Mästarbrev

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar stort yrkeskunnande och pålitlighet.

Mästarbrevet utfärdas av Sveriges hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i lagen och förordningen om mästarbrev för hantverkare (SFS 1995:1255 och SFS 1995: 1256).

Källa: Sveriges hantverksråd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer