Foto: Polisen /SVT

Polis larmades om påkört lodjur

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick på onsdagsmorgonen ett samtal om ett påkört djur på riksväg 50 vid en av infarterna till Lindesberg. Väl på plats visade det sig röra sig om ett lodjur.

Det var klockan 07.59 på onsdagen som polisen larmades om ett påkört djur vid den mellersta infarten från riksväg 50 till Lindesberg. Väl på plats kunde patrullen konstatera att det rörde sig om ett dött lodjur.

– När patrullen kom dit kunde lodjuret konstateras påkört. Länsstyrelsens personal var då redan där och dokumenterade eftersom det är statens vilt det handlar om. Det här innebär också att det automatiskt blir ett brott mot jaktförordningen. En anmälan är upprättad om brott mot speciallagstiftningen, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen, region Bergslagen.

Ska undersökas

Patrullen tog med det döda lodjuret till stationen för att senare skicka det vidare till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Det är något man i regel gör med lodjur, varg och björn. I det här fallet var det rätt klart att det rör sig om ett trafikdödat djur, men de bedriver forskning och kartläggning.

Föraren kan ha missat

Enligt Dangart tycks det dödade djuret vara ugnt, vilket kan innebära att en förare eventuellt inte märkt att djuret kom upp på vägen.

– På bilden ser det ut att vara ett litet djur. Det kan innebära att det till exempel sprungit upp och hamnat mellan en lastbil och dess släp. Då är det inte säkert att föraren märkt påkörningen alls.

Om någon person kan bindas till brottet väntar sannolikt böter eftersom det åligger förare som kör på vilt att kontakta polis när så sker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.