Polischef varnar för att tipsa medier

Publicerad

Förre länspolismästaren i Örebro, Karl Wallin, som numer är kanslichef på Rikspolisstyrelsen, varnar blivande poliser för att berätta negativa saker om polisen för journalister.

”Hitta inte på en massa tokigheter och beskriv organisationen som en organisationen som inte fungerar och att cheferna är fullständigt kass. Det enda som händer då är att media tacksamt suger åt sig”, säger han på en ljudupptagning från en föreläsning på Polishögskolan i Solna som Dagens Nyheter tagit del av.

Föreläsningen hölls inför polisstudenter på deras tredje dag på utbildningen. Wallin sade också: ”När media bara kritiserar svensk polis – faktiskt utan att de har rätt – då måste vi agera. Den breda allmänheten kan faktiskt tro att den här reportern som skriver det här har rätt. Det här kan faktiskt bli en bra signal till er. Se till att inte ni skjuter oss själva i foten”, säger Karl Wallin.

Karl Wallin är en av landets högsta polischefer och beskrivs som rikspolischefens högra hand. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke ser allvarligt på att en så hög polischef gör ett sådant uttalande.

–Meddelarfriheten för poliser syftar just till att de ska kunna tala om för medier när någonting inte fungerar. Det han säger är synnerligen olämpligt, säger han till Dagens Nyheter.

Ledningen på polishögskolan i Solna tar avstånd från Wallins uttalande.

-Uttalandet ligger inte i vår anda om att vi ska vara öppna mot medier, säger Doris Högne Ryderheim, rektor på Polishögskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer