Mannen tog upp jakten på tjuvarna. Foto: Janerik Henriksson / TT

Polisen berömmer ”handlingskraftig man” efter ingripande

Uppdaterad
Publicerad

När tjuvarna blev upptäckta flydde de från platsen i en stulen bil. Men det hjälpte inte. Målsägande följde efter i sin egen bil och ringde upp fler kompisar efter vägen.

Straxt före midnatt på onsdagen upptäckte en man att två personer höll på att stjäla verktyg ur hans firmabil som stod parkerad utanför bostaden väster om Örebro.

Då tjuvarna, en man och en kvinna, insåg att de blivit upptäckta försvann de i en bil från platsen.

Ringde kompisar

Men målsägaren som polisen beskriver som ”en handlingskraftig man” följde efter tjuvarna och kontaktade flera bekanta som anslöt med sina bilar.

De lyckades få stopp och ”boxa in” tjuvarnas bil och göra ett så kallat envarsgripande för att sedan lämna över till polis som kom till platsen kl. 00:16 och tog över gripandet.

Anhölls på morgonen

I bilen, som för övrigt var anmäld stulen, anträffades gods som sannolikt härrör från andra inbrott.

Kvinnan född -84 är nu förutom stölderna och tillgrepp av forskaffningsmedel även misstänkt för grov olovlig körning.

Mannen född -87 är misstänkt för stölder samt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Båda anhölls klockan 06:10 på torsdagen, efter beslut av åklagare.

Vad är ett envarsingripande?

Ur Rättegångsbalken § 7:

Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot, får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne skall skyndsamt överlämnas till närmaste polisman. Lag (1987:1211).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.