Polischefen: ”Dataavlyssning kan förhindra vapensmuggling och lösa mord”

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra och klara upp fler grova brott vill polisen få möjlighet att avlyssna datakommunikation. I nuläget får polisen enligt lag exempelvis inte avlyssna vad kriminella skriver i olika appar.

Polisen har rätt att använda hemliga tvångsmedel som telefonavlyssning och dolda mikrofoner. Men till skillnad från flera andra länder i Europa har den svenska polisen inte möjlighet att avlyssna datakommunikation.

Mattias Forssten som är chef vid polisens aktionsgrupp i Bergslagen vill nu se en lagändring.

– Vi har inte förutsättningarna enligt lagstiftningen att säkerställa datatrafik. Vi kan avlyssna samtal men inte avlyssna appar.

Kan ni göra det rent tekniskt?

– Ja, det finns tekniska möjligheter men inte juridiska.

Utan att polisen kommer åt

Den grupp som han är chef för har avslöjat stora knarkhärvor och var även inblandade när en 37-årig man som beskrivs som en av Sveriges största vapensmugglare åkte fast.

Men på grund av att de inte kan avlyssna applikationer i telefoner så kan grovt kriminella kommunicera utan att polisen kan komma åt informationen.

– Hemlig avlyssning, i rum eller telefon, är verktyg som tidigare varit framgångsrika. Men med den tekniska utvecklingen i form av appar och smartphones så fungerar det inte lika bra.

Frågan under utredning

I vintras lämnades en utredning över till regeringen med förslag på att polisen ska få använda hemlig dataavlyssning. Utredningen har varit på remiss och flera organisationer motsätter sig förslaget. Datainspektionen skriver i sitt remissvar att det är ett för stort ingrepp i den personliga integriteten.

Kan lösa mord

Om polisen får möjlighet att avlyssna datatrafik skulle, enligt Mattias Forssten, flera mordutredningar kunna lösas och fler vapen kunna stoppas innan de kommer till Sverige.

– Flertalet individer inom ramen för organiserad brottslighet kommunicerar med varandra och vi behöver få förutsättningar att fånga upp den typen av diskussion via datatrafik som det handlar om, säger Mattias Forssten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.