Polisens insats i samband med Rasmus Paludans valmöte på Aspholmen blev en av de dyraste som polisregionen genomfört. Foto: Sami Al-Ansi/SVT

Polisen får bakläxa för beslut om Paludanmöte

Publicerad

När Rasmus Paludans ansökan om att för fjärde gången få demonstrera i Örebro ändrades av polisen valde partiledaren för Stram Kurs att överklaga till Förvaltningsrätten. På onsdagen kom domen – polisen får göra om sin handläggning.

8 timmar och 30 minuter har partiledare Rasmus Paludan beräknat att det ska ta att föra ut hans partis budskap i så kallade allmänna sammankomster på två platser i Örebro på fredag.

Men polisen i Örebro valde att korta ner tiden till två timmar med motiveringen att man ”utifrån tidigare erfarenheter” anser att det är tillräckligt lång tid. Det är inte ett giltigt skäl menar Förvaltningsrätten och hänvisar till att beslutet saknar lagstöd så som det är formulerat.

Polisen ändrade också de önskade platserna Vivalla och Oxhagen till Nygatan 11B i centrala Örebro – av säkerhetsskäl. Det är däremot ett beslut som enligt Förvaltningsrätten har stöd i lagen även om man menar att motiveringen är ”summarisk”.

Nu blir det upp till polismyndigheten i Bergslagen att göra om eller komplettera sin handläggning.

Formellt innebär Förvaltningsrättens beslut att Rasmus Paludan idag saknar tillstånd att få genomföra sin demonstration i Örebro 22 juli men på polisen säger man till SVT Örebro att man arbetar för att ett tillstånd ska bli klart i tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet