Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan göra det för att skada eller eventuellt döda.” Polisens presstalesperson Christina Hallin förklarar varför det sker kidnappningar. Foto: SVT

Polisen förklarar: Det här är människorov

Uppdaterad
Publicerad

Vad är egentligen ett människorov? Vad kan motiven vara? Här svarar Christina Hallin, presstalesperson i polisregion Bergslagen.

Enligt Christina Hallin är människorov är den grövsta formen av olaga frihetsberövande.

– Skillnaden mellan dem är att vid ett människorov är avsikten att man ska pressa någon på pengar, skada någon eller få någon att utföra en gärning av något slag, säger polisens presstalesperson.

Avsikten avgör om något är en kidnappning

Ofta kan människorov falla ut i olaga frihetsberövande med inslag av misshandel, olaga tvång eller sexuellt utnyttjande, menar Christina Hallin.

– Det är åklagaren som ska bevisa vilket det blir.

Det som avgör är alltså avsikten. Om det är för ens egen vinning kan det röra sig om människorov. Om det inte finns blir det ofta ett olaga frihetsberövande i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.