Hör lokalpolisområdeschefen Mats Scherp berätta mer om insatsen i klippet. Foto: J Weckström/J Matsson /SVT

Polisen genomför en särskild insats i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Efter en period med ett ökat antal brott och ordningsstörningar i Kumla uppger nu polisen att de kommer genomföra en särskild insats i kommunen.

– Vi har sett nu över en tid att vi har haft ett ökat antal brott mot person utomhus, säger Mats Scherp, lokalpolisområdeschef.

I Kumla har det under en period skett en ökning av brott och ordningsstörningar. Mot bakgrund av det och inom ramen för det medborgarlöfte som kommunen har med polisen kommer nu en särskild insats att inledas.

– Det handlar om att vi dels ökar resurserna genom att vara synliga och bedriva uppsökande verksamhet mot exempelvis handlare och andra verksamheter i centrala Kumla. Sen handlar det om att lagföra och ingripa mot de individer som begår allvarliga brott, men även de som begår exempelvis narkotikabrott, säger Mats Scherp, lokalpolisområdeschef.

Tryggheten i Kumla

Samlad bild

Han uppger att polisen redan har förstärkt sina insatser, men nu väljer att ta det ett steg vidare i samverkan med andra aktörer.

– Dels genomför vi åtgärder nu där vi ökar resurserna på kort sikt, men även på lång sikt. Bland det senaste vi gjort är ett intensifierat arbete med Kumla kommun där vi lagt upp ett strukturerat arbete för att få en bra lägesbild hela tiden över hur det ser ut i skolor och på offentliga platser och vad näringsliv och olika intressenter i samhället rapporterar in.

Ingen markant ökning av brott

Han vill dock betona att det inte rör sig om någon markant ökning av brott som har skett.

– Den uppfattningen har vi inte, däremot ser vi en ökning som tyder på brott mot person ute i form av en del rån och den del misshandel. När det gäller brotten totalt så är det inte så stor skillnad jämfört med tidigare år. Men den här typen av brott skapar ju otrygghet. Det vill vi komma tillrätta med. Även med det stök som har varit i delar av Kumla, säger Mats Scherp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tryggheten i Kumla

Mer i ämnet