Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur brottet mot kvinnan ska ha gått till i klippet ovan. Foto: SVT

Polisen i Bergslagen varnar: Äldrebedragare utger sig för att vara poliser

Publicerad

I början av april blev en kvinna i 85-årsåldern i Örebro lurad på en större summa pengar av bedragare som utgav sig för att vara från polisen.

– Vi ser såklart väldigt allvarligt på det här, säger Joakim Lillsjö som är förundersökningsledare vid bedrägerisektionen i Bergslagen.

Det börjar med att kvinnan blir uppringd av en bedragare som säger sig ringa från polisens bedrägerisektion. En stund senare knackar en annan ”falsk polis” på hos kvinnan och det är i samband med det hon blir lurad på pengarna.

– Vi ser såklart väldigt allvarligt på det här, det är ju polisen som faktiskt ska skapa förtroende och utreda de här brotten, säger Joakim Lillsjö.

15 polisärenden senaste året

Joakim Lillsjö berättar att polisen kallar bedrägerimetoden för ”fysisk vishing” och att det har kommit in ungefär 15 ärenden gällande detta i Bergslaget det senaste året, de flesta har utspelat sig i Örebro.

– Det kommer hem en person till dig och utger sig för att vara antingen en bankman eller polis.

”Kanske omedvetna om att de utsätts för brott”

Polisen har inga exakta siffror över hur många av de här fallen som rör bedragare som utger sig för att vara poliser. Enligt Joakim Lillsjö finns det också ett mörkertal i siffrorna.

– De som drabbas av det kanske inte är medvetna om att de utsätts för ett brott eller skäms för att anmäla det eftersom man blev lurad.

Stjäl bankkort och smycken

Sedan tidigare har polisen i Bergslagen varnat om en annan, liknande bedrägerimetod som drabbat en person i Örebro. Där utger sig bedragare istället för att komma från ett etablerat elektronikföretag innan en man anländer till offrets bostad och stjäl bankkort och smycken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens tips: Så identifierar du bedragare som utger sig för att vara poliser. Foto: SVT/TT

POLISENS TIPS FÖR ATT UNDVIKA BEDRÄGERIER

• Lämna aldrig ut ditt kort, lösenord eller koder till någon.

• Har du blivit utsatt för bedrägeri? Ring polisen direkt.

• Till anhöriga: Prata med äldre i er närhet om bedrägerier och vad man kan tänka på.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.