I januari avled en person efter att en lastbil och personbil krockat på riksväg 51. Foto: Thomas Wedin/SVT

Polisen inför trafikhelgen: ”Någon kommer att dö”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda i trafiken är färre i år än tidigare. Samtidigt står vi inför en av årets värsta trafikhelger. Polisen befarar att flera personer kommer att dö i jultrafiken.

Fram till sista november hade 228 personer förolyckats i trafiken. Det är det lägsta antalet på många år men polisen befarar att det kommer att ändras.

– Vi har en fruktansvärd helg framför oss nu där någon kommer att dö, säger David Askeröd som är chef på polisens trafiksektion.

Att antalet dödsolyckor minskat beror enligt polisen på att det var en lugn inledning på året och att många har haft tur.

– Det handlar mycket om tillfälligheter. Vi har haft flera allvarliga olyckor och i vissa har det slutat med allvarliga skador istället, säger David Askeröd.

Mer än hälften av olyckorna har skett då någon inblandad varit påverkad av alkohol eller narkotika.

Utreder alla olyckor

Polisen utreder alla olyckor för att få svar på vad som har hänt och om någon ska ställas till svars.

– Målet är att se om det är någon som har brustit och varit vållande. I så fall leder det till åtal annars handlar det om att se varför det hände, säger David Askeröd.

Samtidigt samarbetar de med trafikverket och i flera fall leder utredningarna till förbättrad trafiksäkerhet.

Dödsolyckor i landet

2010: 250

2011: 291

2012: 259

2013: 238

2014: 240

2015: 235

2016: 251

2017: 228 (till november)

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.