Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en konstant katt-och-råtta-lek”. Därför är det svårt att komma åt försäljningen av narkotika på nätet – i klippet hör du Björn Eriksson, kriminalinspektör vid nationella operativa avdelning. Foto: SVT/Kollage

Polisen: Känner till ett 60-tal öppna nätsidor med knark och dopningspreparat

Uppdaterad
Publicerad

När Henrik tog ett återfall var de narkotikaklassade tabletterna bara några knapptryck bort – på en helt öppen sida på nätet.

– Det är väldigt vanligt att människor köper droger så här och omsättningen är extrem på de här sidorna, säger Björn Eriksson, kriminalinspektör vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

För en tid sedan dömdes tre personer bakom Flugsvamp 3.0 – en webbsida på darknet som omsatte flera miljarder kronor mellan 2018 och 2021.

Att köpa droger på de öppna sidorna är enklare jämfört med på darknet, enligt Björn Eriksson:

– Insteget till att handla narkotika blir lägre, man når en större kundkrets, säger han.

Besvärliga utredningar

Han beskriver en narkotikamarknad som går ihop. Samma aktörer säljer på nätet, både det slutna och öppna, och på gatan.

– De har mycket narkotika och vill bedriva en bred verksamhet.

Utredningarna mot knarksidorna är tidskrävande och går ut på att avslöja vilka som står bakom, hur infrastrukturen ser ut och att återta pengarna som tjänats i den olagliga handeln.

– Det är ett svårt arbete som kräver specialistkompetens vilket vi har, men inte hur mycket som helst, säger Björn Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.