Polisen märker av en ökning av både amfetamin och kokain i Örebro enligt Tony Quiroga. Foto: SVT/POLISEN

Polisen: ”Kokainet ökar i Örebro”

Publicerad

Kokain och amfetamin är de två droger som enligt polisen ökar mest i Örebro just nu. Under året har polisen gjort flera stora beslag och stoppat kilovis med narkotika från att komma ut på gatan.

Efter ett tillslag mot en lägenhet i centrala Örebro i våras kunde polisen hitta nästan 1.5 kilo kokain i en plastpåse. Narkotika som på gatan skulle vara värd över en miljon kronor.

– Ett kilo kokain är ganska mycket om man tänker att en dos är 0.1 gram. Det är ganska betydande värden som plockats bort, säger Tony Quiroga som är gruppchef för polisens ingripandeverksamhet.

Men det är också bara ett av flera stora tillslag som polisen gjort under året.

Stora beslag och många dömda

För några veckor sedan gjorde polisen i Örebro ett av sina största narkotikabeslag någonsin. I en skogsdunge bakom universitetet hade två personer gömt en större mängd narkotika. Polis och åklagare är fortfarande förtegna om vilken sorts narkotika och mängd det handlar om.

Samtidigt har polisen gjort flera stora beslag under året. Totalt har sju personer dömts till fleråriga fängelsestraff för grova narkotikabrott och polisen har i samband med det beslagtagit över fem kilo amfetamin och kokain. Narkotika som på gatan skulle vara värt över fem miljoner kronor.

– Som det ser ut nu så är det en ökning i upptäckta brott jämfört med tidigare och det skulle kunna tolkas som att förekomsten av narkotika har ökat, säger Tony Quiroga.

Samarbetar med krogvakter

Polisen har ett nära samarbete med ordningsvakterna på Örebros krogar. Vakterna har fått utbildning i hur man upptäcker vem som är påverkad av droger och märker nu hur vakterna allt oftare slår larm. Det handlar ofta om personer som försöker sälja droger på dansgolven.

– De blir duktiga på det här. De jobbar i den här miljön varje helg och det är en jättebra hjälp för polisen.

Erbjuder hjälp

Men polisens arbete handlar inte bara om att sätta dit dom säljer narkotika utan även att hjälpa den som riskerar att fastna i långvarigt missbruk. Tillsammans med beroendecentrum erbjuds den som omhändertagits ett samtal och en kontakt för att lättare kunna ta sig ur.

– Målet är såklart att de självmant ska ta sig ur sitt missbruk men även att de ska få en väg ut när de själva känner sig redo att kliva av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.