Polisen kritisk till handräckningar

Uppdaterad
Publicerad

Var år genomför polisen cirka 23.000 handräckningar åt olika myndigheter. Men vissa menar att begäran om handräckning sker alltför slentrianmässigt.

Varje år genomför polisen cirka 23.000 handräckningar åt olika myndigheter. Men vissa menar att begäran om handräckning sker alltför slentrianmässigt.

Handräckning innebär oftast att polisen följer med när en psykiskt sjuk person måste tas till sjukhus eller annan vårdinrättning.

– Allmänt sett så tycker poliser att det går åt förhållandevis mycket arbetstid åt olika typer av insatser åt andra myndigheter, säger Mats Nylén vid Örebropolisen.

Vissa talar om en överanvändning. Vad säger du om det?

– Ja, sammantaget går det att ha olika åsikter och använda olika ord. Men det är ändå en uppgift som lagstiftarna har ansett att polisen ska genomföra och då är det bara för oss att göra det, säger han.

Att utföra handräckningar är en del av det polisiära uppdraget. Missnöjet inom polisen rör bland annat transporter. Men om andra än polisen ska utföra dessa så krävs en lagändring. Eftersom polisen är den enda yrkesorganisationen som har rätt att använda våld och tvång.

– Många av uppdragen kan vara farliga och det är antagligen det som är anledningen till att det just är polisen som ska utföra de här arbetsuppgifterna, säger Mats Nylén.

Läkare beslutar

Spyridon Kilaidakis är överläkare på opiatmottagningen på USÖ. Han tror inte att man inom psykiatrin i Örebro överutnyttjar polisen resurser.

– Vi prata om personer som saknar sjukdomsinsikt, patienter som kan bli extremt våldsamma och aggressiva under vissa tillstånd, säger Spyridon Kilaidakis.

Läkarens rätt till polishandräckning är reglerad i lag och läkare kan rekvirera polisassistans både för undersökning och transport till sjukvårdsinrättning.

Skulle ni klara er utan den här handräckningen från polisen?

– Absolut inte, absolut inte, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.