Polisen: Lägga ut bilder på inbrottstjuvar kan vara olagligt

Uppdaterad
Publicerad

De privatpersoner som lagt ut videofilmer och stillbilder på misstänkta brottslingar från sina övervakningskameror kan själva ha gjort sig skyldiga till ett brott. Det säger nu polisen.

Nyligen laddade en privatperson upp bilder från ett misstänkt inbrottsförsök i hans bostad på Facebook. Inlägget fick stor spridning i facebookgruppen och delades flera hundra gånger. Nu avråder polisen från sådana publiceringar och säger att det till och med kan vara olagligt.

–  Det är inte förbjudet att lägga ut filmer så länge den enskilde inte lider skada av det. Det krävs att den enskilde ska lida skada för att man ska kunna bli straffad för det, säger Anders Sjöberg på polisen i Örebro.

Lämna till polisen

Han avråder också från publicering ifall det är en verklig brottsling som fångats på film.

– Är det så att man filmar ett inbrott så ska man lämna in filmen till polisen. För det är myndigheterna som har möjlighet att lägga ut det här och söka vittnen. Det ska inte en enskild person göra.

”Kan bli väldigt fel”

Lägger någon ut en film med en brottsanklagelse där det dessutom är helt fel person som hängs ut, så är det också ett brott.

– Det kan ju naturligtvis bli väldigt fel ifall det blir så att man lägger ut fel person, då slår det ju väldigt kraftigt mot den människan. Då kan man ha gjort sig skyldig till ett brott, säger Anders Sjöberg.

Lagligt att filma sina ägor

Det gäller också att tänka på var filmen är tagen.

– Huvudregeln är att det är tillåtet att filma hemma, det gäller även trädgården. Vad som är viktigt är hur kameran är riktad så att man inte filmar ut på gatan som är allmän plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.