Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar polisen på tre frågor om varför anmälningar om annonsbedrägerier läggs ner. Foto: SVT

Polisen om annonsbedrägerierna: Har rätt att prioritera bort brott under prisbasbelopp

Publicerad

Två män i Guldsmedshyttan, som båda heter Magnus Larsson, får mängder med hat och hot efter att en fejkad Facebookprofil i deras namn lurar folk på pengar. Saken är polisanmäld, men för polisen är det inte självklart att utreda dessa brott.

Det finns bara två Magnus Larsson i samhället Guldsmedshyttan, men på Facebook finns ett fejkkonto som använder sig av namnet och orten.

Det gör att Magnus och Magnus sedan i våras får mängder av ilskna meddelanden och samtal från folk som blivit lurade på Marketplace.

Saken har polisanmälts, men anmälan lades ner samma dag.

Många anmälningar

Joakim Lillsjö, förundersökningsledare på polisens relativt nystartade bedrägerisektion, säger att det kommer in nya anmälningar kopplade till annonsbedrägerier varje dag.

– Vi har utmaningar i att kunna utreda dessa brott, säger han.

Tittar på bevisen

Den typen av brott som Magnus och Magnus blivit utsatta för är enligt polisen olovlig identitetsanvändning. Joakim Lillsjö kan dock inte uttala sig om fallet med Magnus Larsson.

– Men generellt sett gör vi alltid en prognos tidigt i utredningen för att se om vi kan hitta den skyldige och om bevisen räcker i tingsrätten. I vissa fall ser vi tidigt vem den misstänkta personen är, men vi kan inte få fram bevisning för att få personen dömd.

I det här fallet finns det swishbetalning till ett namn som är dömt för identiska brott, är inte det bevis nog att utreda saken?

– Kanske inte att man begått samma typ av brott tidigare, men givetvis är banköverförningar och swishar bra bevis, säger han och tillägger att nedlagda ärenden kan överklagas och överprövas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Magnus Larsson och hans namne om detaljen som får folk att gå bluffen och swisha pengar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.