Polisen vill ha fler volontärer. Foto: Monika Bruhn / SVT

Polisen i länet söker volontärer

Uppdaterad
Publicerad

I Örebro har polisen haft volontärverksamhet under flera år och nu är det dags för polisområdena Karlskoga, Hallsberg och Lindesberg.

Nora, Ljusnarsberg och Lindesbergs kommuner ingår i Lindesbergs lokalpolisområde och där söker man 15 till 20 personer i första skedet.

För att kunna bli volontär ska man vara 18 år eller äldre och kan man flera språk är det en fördel. Polisen ser gärna en bredd både vad gäller ålder och erfarenheter för att skapa den bästa volontärverksamheten.

Varierande uppdrag

Uppdragen kan vara av många olika slag. Till exempel om det varit inbrott i ett villaområde kan volontärer följa med polisen och hjälpa till med brottsförebyggande information. De kan följa med på tåg eller bussar där det känts otryggt, vara med och gå skallgång eller vara med på festivaler och marknader där mycket folk rör sig.

Skapa trygg miljö

– Målet är att ha en bred förankring i samhället för att skapa en tryggare miljö och minska brottsligheten, berättar Stefan Toll, kommunpolis i Lindesberg.

I lokalpolisområde Lindesberg hoppas man vara klar med utbildningen av volontärerna till 1 april i år. Och ett av de första uppdragen kan var Lindesbergs cruicing tror Stefan Toll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.