Foto: Denis Farrell/TT

Polisen uppmanar halloween-firare: ”Tänk på hur ni uppträder om ni är maskerade”

Uppdaterad
Publicerad

Det är halloween-tider vilket för många innebär maskerad. Men polisen vill att maskerade halloween-firare ska tänka sig för – särskilt om de har leksaksvapen.

– Det finns flera exempel där poliser varit nära att avfyra sina vapen, säger polisens presstalesperson, Stefan Dangardt.

Under halloween- och allhelgonahelgen är det många som går på maskeradfester. Inte sällan klär många ut sig till något skräckinjagande. Det kan skapa missförstånd.

– Vi brukar få samtal om folk som uppträder konstigt. Det finns flera exempel där poliser varit nära att avfyra sina vapen, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson.

Berusade personer som är utklädda och har leksaksvapen kan uppfattas hotfullt av omgivningen och för polisen kan det vara närmast omöjligt att avgöra om leksaksvapnet är äkta eller inte, berättar Stefan Dangardt.

Erik Thorell-fallet gör frågan aktuell

Dessutom menar han att fallet med Erik Thorell, som sköts av poliser efter att han bar en leksaksvapen, aktualiserar frågan. Det fallet hade inget med halloween att göra, men det är nära besläktat, menar Stefan Dangardt.

– Jag vet inte hur Thorell uppträdde, men det är ett tragiskt exempel där polisen faktiskt avfyrade sina vapen.

Stefan Dangardt påpekar att den som klär sig i en skräckinjagande mask och skrämmer omgivningen kan göra sig skyldig till ofredande.

– Och om man har leksaksvapen och skrämmer någon kan det glida över och bli ett olaga hot. Man måste tänka på hur man uppträder om man är maskerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.