Foto: TT

Så undviker du inbrott i jul

Uppdaterad
Publicerad

Enligt statistik från försäkringsbolaget If kommer vartannat hem stå tomt under julhelgen, vilket ökar risken för inbrott. Undersökningen uppger att det bara är var tredje som har någon som kan titta till huset medan de själva är borta.

I undersökningen har hälften av 3.500 personer svarat att de ska resa hemifrån över jul. Cirka fyra av tio ska fira hos släktingar och några procent reser till stugan eller utomlands.

SVT Nyheter Örebro har pratat med polisen i länet, men enligt Anders Sjöberg, polisområderkommunikatör för region Bergslagen, har de inga särskilda åtgärder för att motverka inbrott under julhelgen.

– Jag tror inte vi brukar se någon särskild stor ökning av inbrott under julen. Även om många reser bort är det också fler som är lediga och hemma än på vardagarna när de annars jobbar. Det leder till att grannarna trots allt är mer uppmärksamma, säger Anders Sjöberg.

Fler inbrott i december

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, ligger antalet anmälda inbrott i december högt över genomsnittsmånaden, år efter år. Bara i november, då vintermörkret på allvar lägger sig, har fler inbrott anmälts de senaste åren. I december 2015 anmäldes totalt 2 465 bostadsinbrott.

Brå:s Nationella trygghetsundersökning visar dock att de flesta inbrott, 63 procent, vanligtvis sker på vardagar och inte lika ofta under veckoslut och helgdagar – 37 procent sker då. Inbrott dagtid är vanligare än inbrott på natten. Men i hur många fall någon varit hemma när inbrottet skett varierar över åren och enligt Brå syns ingen tydlig trend.

6 tips mot inbrott

  • Ha godkända lås på ytterdörrarna och lås fönster, balkong- och altandörrar om du bor i hus eller på markplan.
  • Lås dörren även när du är hemma.
  • Sätt belysning på timer. Kontrollerar du lamporna med en app? Tänd och släck då vid olika tider för att få bostaden att se mer bebodd ut.
  • Pensla märk-DNA på dina värdesaker och sätt upp de medföljande dekalerna där de syns väl.
  • Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster, men lägg gärna fram kläder, böcker och tidningar så att det ser ut som att du är hemma.
  • Hjälps åt att ha uppsikt över varandras bostäder.

Källa: If

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.