Polisen varnar nu för att id-kapningar blivit allt vanligare. Foto: SVT

Polisen varnar: Stor ökning av id-kapningar i Bergslagen

Uppdaterad
Publicerad

Mellan januari och augusti ökade antalet id-kapningar i Bergslagen med 74 procent jämför med förra året, att jämföra med rikets 34 procent.

– Den stora delen är bedrägerier där köp genomförts med bara kortuppgifter, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericentrum.

Från januari till augusti i år anmäldes 12 412 identitetskapningar i polisregion Bergslagen, där Örebro län, Värmland och Dalarna ingår. Ökningen består till stor del av köp som gjorts på nätet där endast uppgifterna på kortet behövts för att genomföra köpet.

Inköp som sker på osäkra internetsidor är en av riskfaktorerna när det kommer till id-kapningar. Samtidigt kan det vara svårt att veta om en sida är säker eller inte.

– Sidor som har extra verifiering är ofta lite säkrare. Men det är viktigt att ha bra skydd på sitt kort och använda de internetspärrar som bankerna erbjuder, säger Lotta Mauritzson som arbetar på Nationellt bedrägericentrum på polisen.

Spara inte kortinformation

Hon menar att det är viktigt att tänka på vilka uppgifter man lämnar ut och var.

– Vi tycker inte man ska spara sina kortuppgifter vid köp på sidor eller i appar, det är en stor riskkälla.

Att även skydda sina inloggningsuppgifter till olika sidor menar hon är viktigt.

– Att ha ett säkert lösenord just på mailen är väldigt viktigt, och att man inte använder det lösenordet på andra sidor. På mailen tar man ofta emot viktig information och man kan via mailen komma åt känslig information som kan användas vid id-kapningar.

Personnumret inte lika riskfyllt

Att uppge sitt personnummer med de fyra sista siffrorna så att folk kan höra är däremot inte lika riskfyllt som många kanske tror.

– Det är en offentlig handling, så det i sig är inte hemligt. Det är tillsammans med ytterligare uppgifter som ett personnummer kan bli användbart.

– Sen ska man inte sprida information om man inte behöver. Har man sitt körkort med sig i butiken till exempel, så kan man visa det istället, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.