Polisen: ”Vi kan göra mer för att stoppa näthoten”

Uppdaterad
Publicerad

Lagen gör att hot på internet sällan kan utredas men idag menar polisen att de kan ändå göra mer.

Det krävs att alla goda krafter gör sitt om man ska få bukt med hot och mobbning på nätet. Och däribland behövs också polisen, som fått kritik för att inte göra tillräckligt.

– Ja, det är klart att vi kan bli bättre och effektivare, men det finns en lagstiftning som vi måste rätta oss efter. Där är till exempel förtal lågt prioriterat på straffskalan, och det sätter hinder för vår möjlighet att nå ända fram, säger polisens presstalesman i Örebro Mats Nylén.

Om näthatet i Tvärsnytt

Det kan alltså krävas lagändringar för att den här typen av brott ska kunna prioriteras.

”Vi kan ställa upp mer i debatter”

Men redan nu kan polisen spela en större roll i kampen mot näthotandet. Polisen kan bli betydligt aktivare i samhällsdebatten menar Mats Nylén.

– Det är få som har lika stora möjligheter som vi att nå ut. Och vi kan ställa upp mer för media och delta i debatter. 

Många blir drabbade

Hot och förnedring via internet har förekommit i flera år, ändå kan man undra om polis och andra samhällsfunktioner är tagna på sängen av allvaret i näthoten.

– Ja, tagen på sängen kan man säga, men det är ju så att det går så mycket fortare nu för tiden när någon utsetts för olaga hot eller förtal när man använder till exempel Facebook eller mail, som man använder på internet. Och det är många fler som blir drabbade, säger Mats Nylén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om näthatet i Tvärsnytt

Mer i ämnet