Polisförbundet: Poliser utsätts för hög strålning

Uppdaterad
Publicerad

Många poliser kan dagligen utsättas för alldeles för höga doser av elektromagnetisk strålning från bland annat kommunikationsradion Rakel. Det visar mätningar som Polisförbundet gjort tillsammans med forskare från KTH.

För att polisen och andra myndigheter ska kunna kommunicera säkert infördes kommunikationsradion Rakel. Alla poliser har en egen enhet och även bilar och motorcyklar är utrustade.

Kontrollerar arbetsmiljön

De senaste åren har fackföreningen Polisförbundet tillsammans med KTH undersökt polisernas arbetsmiljö. Tillsammans har de gjort mätningar av elektromagnetiska fält och konstaterat att gränsvärdena i flera fall inte efterlevs.

– Vi har hittat en del miljöer där värden överskrider det som är tillåtet, säger Hans Olsson, ombudsman på Polisförbundet.

Mätningarna visar att flera poliser dagligen kan utsättas för strålning som är högre än gällande gränsvärden. Bland riskgrupperna finns civila spanare, vakthavande befäl, kvinnliga poliser med radion på bröstet och mc-poliser.

Kan vara cancerframkallande

Enligt världshälsoorganisationen WHO kan man inte slå fast att elektromagnetiska fält kan vara cancerframkallande, och Polisförbundet har inte studerat de medicinska aspekterna.

– Men det är viktigt att ha med sig det här framöver om det visar sig att de här fälten är skadliga, säger Hans Olsson.

När mätningar gjordes på några av polisens motorcyklar uppmättes nivåer fyra gånger högre än de tillåtna gränsvärdena. Förklaringen är att de är utrustade med en egen enhet med större effekt än handenheterna.

Polisen vill inte kommentera

Forskarna skriver nu på slutrapporten som ska presenteras vid årsskiftet. Projektet har pågått i sex år och redovisats periodvis. Polismyndigheten svarar i ett mejl att de följer anvisningar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap rörande strålning, men att de inte tagit del av någon ny rapport från Polisförbundet och därför inte kan kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.