Kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S) i Vivalla menar att bland annat lokalerna i Rådhuset som vetter mot Drottninggatan kan komma att sägas upp av kommunen. Foto: SVT

Örebros politiker vill lämna del av rådhuset – för att spara pengar

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska arbetet med att samla kommunens administration i färre fastigheter inledas. Minst åtta centralt belägna fastigheter kan komma att sägas upp – bland annat den delen av rådhuset som vetter mot Drottninggatan.

Enligt en förstudie kan kommunens kontorslokaler samlas i sex fastigheter som tillsammans bildar tre så kallade noder.

Den norra utgörs av Citypassagen och de så kallade Kexen, där socialförvaltningen huserar. Den centrala utgörs av Rådhusets gamla del, Ringgatan och Medborgarhuset och den södra av Stadsbyggnadshusen.

Skyldighet att se över kostnaderna

Tio miljoner per år ska på det här sättet sparas – en blygsam summa om man ser till hela den kommunala budgeten.

– De närmsta tolv åren kommer vi att se en väldigt stor ökning av behoven inom välfärden, både vad gäller antalet äldre och skolan. Då har vi en skyldighet att se över hur vi kan minska kostnaderna, säger Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Jag förstår att det här kan väcka frågor om var man kommer att ha sin arbetsplats. Men vi måste spara aktivt på alla nivåer, och jag sparar hellre på lokaler än på välfärd, förutsatt förstås att det går att göra på ett bra sätt för alla som påverkas, tillägger han.

Fastigheter kan sägas upp

Enligt Kenneth Nilsson rekommenderas minst åtta fastigheter sägas upp till förmån för de så kallade noderna, med bedömningen att lokalbehoven därmed tillgodoses i åtminstone tio år enligt förslaget.

Kommundirektören får nu i uppdrag att påbörja arbetet, men någon tidplan för när förändringarna kan genomföras finns inte än.

– Det kan blir fler fastigheter som sägs upp, vi får se.

Oklart hur många som berörs

Han pekar ut Stadsbyggnadshusen som de lokaler som har störst potential att husera kommunanställda som kan få byta fysisk arbetsplats, när lokalerna är helrenoverade.

– Jag förväntar mig en bred politisk uppslutning kring det här, men kan inte säga hur många anställda som berörs. Det är alldeles för tidigt än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.