Enligt Unga allergiker lider ungefär var fjärde elev av pollenallergi. Foto: TT

Unga allergiker: ”Flytta nationella proven”

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde elev har pollenallergi och just nu skriver många av dem nationella prov.
– Resultatet försämras. Man har energi i 20 minuter, sedan är man helt slut, säger 16-åriga Rickard Didic från Kopparberg.

Nu är pollensäsongen igång på allvar i södra Sverige och för allergiker väntar en tid av trötthet, snuva och kliande ögon.

Enligt Unga allergiker lider så många som var fjärde elev av just pollenallergi. Och samtidigt som pollenplågan är som värst skriver många av dem nationella prov.

16-åriga Rickard Didic lider av svår pollenallergi.

– Resultatet försämras. Man har energi i 20 minuter, sedan är man helt slut, säger 16-åriga Rickard Didic från Kopparberg som läser första året på Handels- och administrationsprogrammet och som är ordförande i Unga allergiker Bergslagen.

Kampanj ska öka kunskapen

Nu drar Unga allergiker igång en kampanj för att öka kunskapen om pollenallergi och hur det påverkar skolelever. För det är ett stort problem att proven ligger som de gör, menar Rickard Didic som lidit av pollenallergi stora delar av sitt liv.

– Det är väldigt tufft. Jag försöker bita ihop, men ibland säger kroppen ifrån. Det händer att jag måste sjukskriva mig, men det är svårt att göra det när det är nationella prov. Det borde gå att lägga dem så att det fungerar för alla, säger han.

Unga allergiker är en organisation för barn och unga mellan 6 och 29 år med astma, allergier eller annan överkänslighet. Unga allergiker Bergslagen startade 2013 och har 200 medlemmar från framförallt Örebro och Västmanlands län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.