• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesgatan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Dorota Nygren, Wojciech Dorosz och Marcin Majchrowski, medlemmar i styrelsen för Stowarzyszenie Dziennikarzy i Twórców Radia Publicznego. Foto: Pen2Pen – Freedom of Expression Award

Utsatta journalister tilldelas stipendium från Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Idag är pressfrihetens dag och den polska journalistorganisationen Stowarzyszenie Dziennikarzy i Twórców Radia Publicznego har tilldelats ”Pen2Pen – Freedom of Expression Award”, ett stipendie som ges till hotade och utsatta journalister.

Pressfrihetens dag är den 3 maj varje år och uppmärksammas för att främja och bibehålla det fria ordet, och dessutom hedra dem som gjort uppoffringar i dess syfte.

Örebro läns journalistdistrikt delar ut det internationella stipendiet ”Pen2Pen – Freedom of Expression Award” till hotade och utsatta journalister i världen. I år tilldelades priset den polska journalistorganisationen Stowarzyszenie Dziennikarzy i Twórców Radia Publicznego.

– Vi blev överraskade eftersom vi nyss startat. Stipendiet betyder mycket för oss och är en uppmuntran för oss och andra att bygga upp den professionella public servicejournalistiken i Polen, säger Dorota Nygren, medlem i styrelsen för Stowarzyszenie Dziennikarzy i Twórców Radia Publicznego, i ett pressmeddelande.

SVT PLAY: Därför delar journalistdistriktet ut stipendiet till polska journalister

”En kamp vi måste ta”

Ulrika Lindahl är vd på ETC lokaltidningar och medlem i den kommitté som delar ut stipendiet. Hon menar att man måste fortsätta lyfta press- och yttrandefriheten.

– Vi kan aldrig kan ta pressfriheten och yttrandefriheten för given. Det är en kamp vi måste ta varje dag och därför vill vi med det här priset hjälpa dem som jobbar för den journalistiska integriteten i Polen. Polen är ju medlem i EU och ändå ser man den här utvecklingen där. Det är väldigt oroväckande och därför vill vi uppmärksamma det här, säger hon.

Pressfriheten är hotad

Motiveringen till stipendiet var:

Som ett erkännande av det mod och den orubbliga vilja som krävs för att kämpa för yttrandefrihet och journalistisk integritet i ett land där den journalistiska friheten är starkt hotad, vill vi stödja uppbyggnaden av den polska organisationen Stowarzyszenie Dziennikarzy i Twórców Radia Publicznego.”

Vi kanske har vant oss vid pressfriheten i Sverige idag när vi haft demokrati så pass länge och haft regler kring det här, men vi ser att den hotas hela tiden, nära oss och till och med i Sverige. Vi ser att redaktioner rustar ner och gör sig av med journalister, vilket leder till att vi har färre aktiva journalister som bevakar våra närområden. Och då måste vi värna om yttrandefriheten, för det vi ser istället är att andra så kallade medier dyker upp – som inte värnar om de pressetiska reglerna eller kontroll av fakta, säger Ulrika Lindahl.

Årets prissumma ligger på 10.000 polska zloty, vilket motsvarar 24.000 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.