En ponny kan vara ganska stor ändå, visade det sig när tävlingshästarna intog Örsta kulle i Kumla. Foto: Thomas Wedin /SVT

Ponnytävling firar 25 år: ”Det är otroligt mycket kärlek från djuren”

Publicerad

För tjugofemte året i rad arrangeras ponnytävlingen Julihoppet på Örsta Kulle utanför Kumla. 500 starter ska hinnas med under helgen.
– Vi är på uppgång igen, säger tävlingsledaren Ann-Louise Svensson.

Julihoppet är en regional tävling i ponnyhoppning, med ryttare i åldrarna 8-20 år. De flesta kommer ifrån mellansverige, men det finns även ekipage från Umeå som tagit sig ner för att tävla.

– Hästar är det bästa som finns. Det är en fantastisk sport där ungdomar lär sig tidigt att ta hand om någon annan än sig själv, för hästarna kräver det, säger Ann-Louise Svensson som är tävlingsledare.

Fler Julihopp att se fram emot

Det är drygt 200 ekipage som deltar i tävlingen uppskattar Ann-Louise Svenssson.

– För 10-15 år sedan hade vi nästan tusen starter på den här tävlingen. Sen har det gått ner lite grann, men nu verkar det som att det vänder igen, säger hon.

Och det finns en möjlighet att det blir fler jubileum att fira i framtiden.

– Jag hoppas att vi kommer att fortsätta ha det här varje år, säger Ann-Louise Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer