Arkivbild. Brittiska labradoren Treo fick 2010 medalj för sin insats som bombhund i Afghanistan. Foto: Sang Tan / TT Bild

Populäraste hundrasen drar ifrån

Publicerad

Labrador retriver fortsätter att utöka sitt försprång som Sveriges populäraste hundras. Det konstaterar Svenska Kennelklubben (SKK) som sammanställt sin statistik för 2016. Dessutom kan klubben konstatera att det blir allt populärare att skaffa hund.

Sammantaget registrerades 51.049 nya hundar i Svenska Kennelklubben (SKK) under 2016. Det motsvarar en ökning med omkring två procent från 2015.

Populärast av alla hundraser i landet är enligt Jordbruksverket som tidigare labrador retriver som utökar avståndet till näst populäraste rasen golden retriver. Jämthunden är kvar på tredje plats före tysk schäferhund.

Örebro kommun följer i stort sett övriga landet – här är labrador vanligast följt av schäfer och golden retriver.

Läs mer: Populäraste namnen och raserna i din kommun

Border Collie tillbaka på topp 20. Foto: Maurizio Gambarini / TT Bild

Border collie, som förra året fick lämna listan över de 20 mest populära raserna är nu tillbaka på 9:e plats tillsammans med den den finska lapphunden på 19:e plats.

Norsk älghund, grå, och jack russell terrier har fått lämna listan.

Star wars-namn

Populäraste namnet på hund är liksom förra året Molly följt av Bella och Ludde.

Leia har poppat upp på listan över de 100 populäraste namnen. I dag finns enligt Jordbruksverket 966 registrerade hundar med namnet som är hämtat från Star Wars-filmerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer