arkivbild Foto: Claus Gertsen /TT

Studier på folkhögskola allt populärare i Örebro län

Publicerad

Allt fler väljer att studera på folkhögskola. I Örebro län har antalet kursdeltagare ökat kraftigt de senaste fem åren.
– Att vi fått ett utökat uppdrag är mycket positivt, säger Susanna Stark, rektor på Hällefors folkhögskola.

Hällefors folkhögskola har precis slagit upp portarna för höstterminens kurser. 130 elever var kallade till uppropet och utbildningsformen har visat sig locka allt fler.

Susanna Stark, rektor Hällefors folkhögskola

– Det är en ökning jämfört med i fjol. Då var det 110 elever. Vi har ju fått ett utökat uppdrag och startar ytterligare två långa kurser den här terminen. En grunsdkolekurs med Svenska som andraspråksinriktning och en distanskurs i att skriva för teater och scen, säger rektorn Susanna Stark.

Ökar i hela landet

I Örebro län har antalet deltagare på folkhögskolornas långa kurser ökat med 19 procent mellan 2015 och 2017 – från 1899 till 2261 deltagare.

Det är något över riksgenomsnittets ökning på 15 procent under samma period, det visar siffror från SCB som nyhetsbyrån Siren sammanställt. I hela landet studerade drygt 65 000 personer på längre kurser ifjol.

– Ökningen är resultatet av en långsiktig, medveten satsning på folkhögskolan från regeringen, utifrån folkhögskolornas framgångsrika verksamhet med korttidsutbildade, säger Tomas Östlund, statistikansvarig på Folkbildningsrådet till Siren.

Lockar nyanlända till studier

Hällefors folkhögskola erbjuder fyra särskilda kurser och kurser på distans. Skolan har även en filial i Örebro och flera av kurserna har deltagare som är nyanlända.

– Fördelen är ju att kursdeltagare som går i Hällefors och vid filialen i Örebro på det här sättet får träffa deltagare från andra utbildningar. Vi har en väldig spridning i kursutbudet, säger Susanna Stark.

För närvarande sliter hon själv med att hitta personal.

– Jag har inte alla tjänster tillsatta för närvarande men hoppas snart ha det så att några luckor i schemat kan fyllas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer