”I de här fastigheterna som det gäller är brevinkasten för små”, säger Anna-Lena Wennström, produktionsområdeschef Postnord Örebro län. Foto: Tilal Altaib/SVT

Postnord stoppar postutdelning – brevbärarnas arbetsmiljö för dålig

Publicerad

I januari riskerar 56 hushåll på väster i Örebro att inte få sin post utdelad till bostaden. Postnord anser att arbetsmiljön för brevbärarna är för dålig men fastighetsägaren tycker att det inte är deras ansvar.

– I de här fastigheterna som det gäller är brevinkasten för små, vilket innebär att brevbärarna gör illa sina händer, berättar Anna-Lena Wennström, produktionsområdeschef Postnord Örebro län.

Postnord har fört dialog med fastighetsägaren Karaffen i flera år men ännu är ingen lösning i sikte. Och kommer de inte överens före 22 januari så kommer de boende i 56 hushåll, på väster i Örebro, få hämta sin post på postkontoret på Östra Bangatan i stället för att få den hem till brevlådan.

Tio liknande fall

Under de senaste tre åren har Postnord haft tio liknande ärenden och i ett av fallen, år 2016, fick de boende hämta sina försändelser på Postnords företagscenter i ungefär tre veckor innan fastighetsägaren lämnade in en handlingsplan. Och nu sitter det fastighetsboxar i de fastigheterna.

Olika lösningar

I övriga fall löste fastighetsägarna problemen med att sätta upp brevlådor direkt vid dörren eller utanför huset eller med fastighetsboxar i trapphuset.

– De flesta tycker att Postnord ska åtgärda det här för att det är våra anställdas arbetsmiljö. Men det är inte vi som äger fastigheterna och vi kan inte investera i något som vi inte äger, menar Anna-Lena Wennström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.