Andreas Varro och hans prisbelönade bild Perfect lie Foto: Andreas Varro

Prisad Örebrofotograf kritisk mot hur folk använder sociala medier

Publicerad

Semestrar, fina middagar och perfekt inredda hem. Känner du igen detta i dina sociala medier? Det gör Örebrofotografen Andreas Varro. Med sin samhällskritiska fotokonst vill han visa att alla mynt har två sidor. För detta har han nu prisats internationellt.

En kvinna sitter på ett stilfullt inrett soffbord och tar en selfie. I bakgrunden ligger ett sopberg. Bilden är tagen och skapad av Andreas Varro, som i veckan tilldelades en silvermedalj i den internationella fototävlingen International photography awards (IPA) för sitt verk.

– Det här var en konstbild som handlar om hur vi bara visar bra sidor på sociala medier. När man scrollar i flödet ser man bara lyckliga människor. Det här ska visa något annat, säger Andreas Varro.

Tävlingen har sitt säte i Kalifornien och förra året skickades det in 12 000 bidrag. Andreas Varro vann silvret i kategorin Advertising-Self-Promotion. Bilden han tävlade med, den med kvinnan på soffbordet, heter Perfect lie.

”Tänker att man inte har det lika bra”

Andreas Varro berättar att han utgår från sig själv när han skapar sina bilder.

– Folk visar semestrar och fin mat som man äter. Så sitter man där själv, scrollar och tänker att man inte har det lika bra. Då jämför man sig och tänker att alla andra har det bra och att ”så ser inte mitt liv ut”.

Har själv ändrat sina sociala medier

Andreas Varro har själv funderat på hur han använder sina sociala medier.

– Jag har själv försökt växla om i sociala medier och börjat visa jobbiga saker. Jag riktar mig mot andra fotografer i branschen och berättar om tuffa saker i privat- och yrkeslivet, så att folk förstår att om man vill bli framgångsrik är det tufft.

Vad har du fått för respons?

– Jag märker att få vågar ge respons i kommentarsfältet, men många skriver privata meddelanden och säger att det är inspirerande. Så det har varit positiv respons och många som öppnat sig direkt till mig.

Men man kanske får skryta med ett silver i en internationell fototävling?

– Ja, det handlar om en balans. Man måste få visa att man är stolt utan att folk ska ta illa upp, det ska vara balans, säger Andreas Varro.

Perfect lie Foto: Andreas Varro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.