Priset på öl väntas stiga

Publicerad

Flera faktorer gör att priset på öl väntas öka. Det tror Berith Karlsson, vd på ett lokalt bryggeri i Örebro. I vår ser de över sina priser för att inte gå med förlust.

Det är morgon i det lokala bryggeriet när ölprocessen drar igång. Kornmalten krossades redan dagen innan, så förarbetet är gjort. Det som sker nu heter mäskning. Under en timme ska malten lösas i vatten, samtidigt passar bryggeriets tre anställda på att ta sitt morgonkaffe.

– I dag ska den hålla 66 grader, termometern visar exakt, säger Berith Karlsson, och pekar mot den stora grytan.

Minns humlebristen

Höjda priser på råvaror så som malt, är en av anledningarna till att kostnaderna att tillverka öl väntas öka, men inte den enda. Bränslepriser och alkoholskatt är andra faktorer. Berith Karlsson minns flera år bakåt i tiden när det rådde brist på humle och priserna på råvaran sköt i höjden.

– Då steg humlepriset med 300-400 procent. Då var vi ganska nya i branschen och då hade jag mardrömmar, men vi klarade det ändå. De priserna justerades sedan lite grand de kommande åren.

Inget konstigt att priserna ses över

Att ölpriserna nu väntas stiga är något räknar Berith med. I vår ska de se över utpriserna till kunderna, men det är inget ovanligt, menar hon samtidigt.

– Det är inget konstigt egentligen, vi ser över priserna varje år ordentligt. Allting går upp varje år, lokalkostnader, personalkostnader och så vidare. Det finns ju ingenting som någonsin blir billigare, det tror jag människor vet. 

I klippet berättar Berith Karlsson hur mycket hon tror att ölpriset kommer öka med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.