Foto: SVT /TT

Privatläkare kan förlora rätten att skriva ut narkotikaklassad medicin

Publicerad

En privatläkare, verksam i Örebro län, som skrivit ut stora mängder narkotikaklassade mediciner kan bli av med den möjligheten. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anser nu att läkarens förskrivningsrätt bör begränsas.

Myndigheten yrkar i en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att läkaren inte ska ha möjlighet att skriva ut narkotikaklassade läkemedel.

Orsaken är att IVO under en tid bedrivit tillsyn mot honom. Det började med ett anonymt tips till polisen för två år sedan om att mannen ”skriver ut mängder” av narkotikaklassad medicin. I mars ifjol fick myndigheten ytterligare uppgifter om att läkaren skrivit ut narkotikaklassad medicin till en person som genomgick nedtrappning. Och under hösten tog IVO även emot en anmälan från ett apotek om samma sak.

Vida överskridna dygnsdoser

I de utdrag som IVO gjort om vilka narkotiska läkemedel som hämtats ut konstaterar myndigheten att det i flera fall handlat om dygnsdoser som vida överskrider de ordinerade.

I ett av fallen har han själv uttryckt patientens behov av nedtrappning och själv dokumenterat dennes beroendeproblem. Trots det har han ökat doseringen genom att skriva ut extra doser och dessutom satt in nya läkemedel.

Brister i journalföringen

IVO konstaterar också att läkarens journalföring brustit och att det i flera fall saknats överväganden om alternativ behandling, överväganden runt just missbruk, samt runt planering och uppföljning.

IVO:s sammanfattande bedömning är att läkaren helt enkelt missbrukat sin behörighet att förskriva narkotikaklassade läkemedel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer