Bland soporna hittades ett brev som kan leda till den som dumpat skräpet. Foto: Julia Eriksson / SVT

Privatpost kan fälla sopmarodör

Uppdaterad
Publicerad

På Svennevads återvinningsstation har någon tömt en hel last med bland annat gamla möbler och datorer helt olagligt. Men ett fynd i bråten kan göra att det hela nu leder till polisanmälan.

På Svennevads återvinningstation hittar man ofta stora högar med dumpat skräp, men på måndagen var det extremt. 

Under natten har någon dumpat stora mängder sopor i Svennevad. Foto: Julia Eriksson / SVT

”Ser bedrövligt ut”

Stationen översvämmades av skräp som inte ska lämnas där. Ett övergivet bord, gamla datorer och sopsäckar med byggavfall fanns bland soporna vid containrarna. Under natten har någon tömt en hel last.

-Nu ser det helt bedrövlig ut, säjer Inga Hellström som bor i Svennevad. Men nackdelen med återvinningsstationen är att den ligger så nära att det bara är att stanna och lasta av skräp och inte bry sig så mycket.

Hittat ett brev

Nu har de boende tröttnat på nedskräpningen. Ofta får de själva röja bort olagligt avfall från stationen. Men den här gången har man hittat en kallelse till bilprovningen bland skräpet.

På pappret syns bland annat ett registreringsnummer, något som i sin tur kan leda vidare till en person. Så polisanmälan kan göras. 

-Får jag registreringsnummer så kan jag sätta igång och göra efterforskningen på vem som äger fordonet. Då kan vi skicka ett brev till den personen och informera om att vi hittat sopor från dem. Vi kan polisanmäla också, säger Ulla Krohn, regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI).

Kan få betala kostnaden

Det är ett brott att slänga sopor och skräp vid stationerna som är avsedda för återvinning av förpackningar av papper, metall, plast och glas.

Det har hänt att personer kunnat spåras, och då har de fått betala kostnaderna för hämtningen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.