Hör professorn Robert Brummers tre tips för en bättre hälsa. Foto: Johan Pisoni/SVT

Experten: Det finns ett samband mellan kost och psykisk hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Att vissa livsmedel är bättre än andra är nog de flesta medvetna om. Men att kosten även kan ha stor påverkan på vår psykiska hälsa är mindre känt. – Det finns mycket djurforskning som visar att rätt kost påverkar hjärnfunktionerna på ett mycket positivt sätt, säger Robert Brummer på Örebro universitet.

Vi lever i en tid som präglas av matlarm. I ena stunden är chips det värsta du kan äta, i nästa är det riset som är farligt och ibland är det ett helt näringsämne, tillexempel kolhydrater, som ska uteslutas för att vi må bra.

– Moderna dieter som att äta glutenfritt eller att äta väldigt få kolhydrater är faktiskt ett bekymmer. Dessa kosthållningar står inte alls i linje med våra rekommendationer för att tarm- och hjärnsystemet ska må bra, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet.

Varför inte?

– De är ofta mycket fiberfattiga vilket inte alls är bra i samspelet mellan tarm och hjärna. Istället bör vi äta kost som främjar våra bakterier i tarmen och även olika substanser i hjärnan som är viktiga.

Varierad kost nyckeln

För att må bra rekommenderar Robert därför att man äter en varierad kost och att man försöker ha en aktiv livsstil.

– Det är inte de enskilda livsmedlen som är farliga. Det handlar mer om att ha en sund vardaglig rutin. Man kan tillexempel försöka äta mycket antiinflammatorisk kost eftersom att vi vet att denna kan påverka både tarmen och hjärnan på ett positivt sätt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.