Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Olsson, professor i statskunskap menar att budgetnederlaget för Alliansen kan bli problematiskt på två sätt – hör honom berätta mer i klippet. Foto: Jonas Fiskaare /SVT.

Professorn om budgetkaoset: ”SD som försöker få till ett politiskt spel”

Uppdaterad
Publicerad

SD:s drag att rösta emot de styrande partiernas budget i Karlskoga gör att Alliansen tvingas styra på Socialdemokraternas budget nästa år. Och det här fenomenet är inget nytt, menar Jan Olsson, professor i statskunskap vid Örebro universitet, som också tror att det här kommer att bli allt vanligare i framtiden.

– Det här får vi räkna med framöver då det blir fler partier och mer komplext att skapa majoriteter som håller.

Tony Ring (M) kommunstyrelsens ordförande har sagt till SVT att han avser att fortsätta styra med den liggande budgeten. Jan Olsson tror heller inte att det kommer att innebära några större problem för den styrande Alliansen i Karlskoga – på kort sikt.

– Det funkar säkert ett år men man kan ju inte ha en sådan här situation under en hel mandatperiod. Då blir det väldigt förvirrande för både partierna och väljarna.

Problematiskt på två sätt

Enligt honom riskerar det här att bli problematiskt på två sätt, dels ur en trovärdighetssynpunkt – men också ur ett demokratiskt perspektiv.

– Det handlar om ansvarsutkrävande. Ska man utkräva ansvar av den styrande minoriteten, eller av oppositionen vars budget är den som gäller? Det blir inte direkt klart för väljarna.

Hör Jan Olsson berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.