Helen Aklilu valde att gå industriutbildningen och har nu fått jobb som CNC-operatör i Karlskoga. Foto: SVT

Läraren Helen omskolade sig till CNC-operatör: ”Jag trivs jättebra”

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala projektet ”Fler kvinnor till industrin” i Karlskoga, som riktat sig till utlandsfödda kvinnor, avslutades i november och har visat sig vara lyckat. Industriutbildningen har tidigare haft svårt att fylla sina 30 platser, men efter projektet har över 70 ansökningar kommit in.

Helen Aklilu kommer ursprungligen från Eritrea och är sedan tidigare utbildad till lärare. Hon är en av dem som fått jobb i industribranschen efter att projektet lanserades.

– Jag fick höra att det inte är så många kvinnor inom industrin, och tänkte varför inte? Nu jobbar jag som CNC-operatör och jag trivs jättebra, säger hon.

Industrin i behov av personal

Idén till projektet växte fram när Per Wassgren på Karlskoga kommuns kompetensförsörjningsenhet såg att det fanns många utlandsfödda kvinnor med eftergymnasial utbildning som inte hade kommit in i arbetsmarknaden.

– Jag hade också hört att de stora industriföretagen i Karlskoga behövde rekrytera runt 1 500 medarbetare de kommande åren och tyckte att det vore en lämplig koppling, säger Per Wassgren.

Coronapandemin har gjort att färre än förväntat har fått jobb på industriföretagen, men han är säker på att platser kommer öppna upp sig i framtiden.

– Industrin säger fortfarande att de behöver personal, det är bara att allt har skjutits fram. Jag har stora förhoppningar på att de som är utbildade kan komma vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.