Jonas Karlsson från ÖLIF tillsammans med Susanne Angergård, idrottslärare på Björkhagaskolan i Lindesberg provar pulsmätarna. I bakgrunden Peter Nilsson, rektor i Nora. Foto: Maria Andréasson

Höjd puls i skolan ska förebygga psykisk ohälsa

Publicerad

Nu ska pulsen – bokstavligt talat – höjas på skolelever i norra länet. Pulsprojektets mål: att fysisk aktivitet ska förebygga psykisk ohälsa.

Sex skolklasser i norra länet deltar i Pulsprojektet. I Nora deltar tredjeklassare på Lärkeskolan och Gyttorpsskolan. Även Björkhagaskolan i Lindesberg, Ekbackens skola i Fellingsbro, och en årskurs fyra och en gymnasieklass med ensamkommande i Hällefors deltar. Även Ljusnarsberg har uttryckt intresse.

– Det ska bli roligt att se vad projektet ger, eftersom vi vet att fysisk aktivitet är bra för den psykiska hälsan, säger Eva Hill, samordnare för projektet i norra länsdelen.

Elektroniska medaljer

Eleverna förses med pulsmätare som kopplas ihop med ett id-nummer. När eleven når upp till önskad puls delar systemet ut elektroniska medaljer.

– Målet är att barnen under passen ska ligga över 70 i puls i 20 minuter, det ger bäst effekt. Är man tränad krävs mer ansträngning för att göra det, är man otränad går det fortare. Och man ska gärna köra passen tidigt på dagen.

De flesta skolorna börjar redan nu i veckan. Ett pass varar 20-30 minuter. Varje skola lägger upp sina egna pass, upp till tre gånger i veckan.

Ska utvärderas i höst

– Många unga idrottsaktiva faller ifrån vid 12-13 års ålder, därför vill vi få in det här i skolorna. Det handlar om fysisk aktivitet utan prestation. Det ska vara lekfullt och roligt för alla, oavsett vilka förutsättningar man har.

I höst ska projektet utvärderas.

– Förhoppningen är att det här ska leva vidare när projektet är slut, och att barnen känner att de mår bra och vill fortsätta vara fysiskt aktiva. Därför har vi en workshop i höst där vi tittar framåt.

I Nora ska man låta just leken främja aktivitet.

– Forskning visar att hjärnan mår bra av rörelse, så det ska bli väldigt spännande att se effekterna, säger Peter Nilsson, rektor i Nora.

Pulsprojektet

Pulsprojektet har sin grund i en överenskommelse mellan SKL. Sveriges kommuner och landsting, och regeringen, där SKL ldelar ut stimulansmedel till kommuner och regioner i landet för att utveckla insatser för att förebygga psykisk ohälsa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.