Eldning ute slutade i större gräsbrand

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten larmades till en gräsbrand i Askersund under måndagseftermiddagen. Enligt SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen är det en planerad brand som gått över styr.

– Det blåser en hel del på platsen. Vi fick larmet 14.24 och då var uppgiften att ytan som brann var en fotbollsplan stor, säger man på SOS Alarm.

Branden startade i grästerräng i Sagersta, Askersunds kommun, och elden tog sig sedan upp mot ett kalhygge. Vid 15.30-tiden på måndagseftermiddagen var branden släckt och räddningstjänsten lämnade platsen.

– Totalt är det en hektar som brunnit. Nu får markägaren hålla koll så att elden inte tar sig igen.

Torrt gräs och blåst påverkar

Den 27 februari gick SMHI ut och varnade för gräsbränder i Örebro län. Den varningen kvarstår och uppdaterades idag med att det lokalt är mycket stor risk för gräsbränder. På SOS Alarm bekräftar man det.

– Det är torrt fjolårsgräs ute och blåser ordentligt, vilket ökar risken. Det fina vädret gör också att fler är ute i trädgården och naturen och då är det viktigt att ha i åtanke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.