Foto: Kristofer Ström/SVT samt läsarbild

Radhusbrand i norra Örebro: ”Det är en kraftig brand”

Uppdaterad
Publicerad

En stor mängd räddningstjänstfordon kallades till ett radhusområde i norra delarna av Örebro under måndagseftermiddagen på grund av en brand.

– Det är en kraftig brand, säger Fredrik Lennström, brandinspektör på Nerikes brandkår.

Larmet kom vid klockan 17:28.

Vid 18.15-tiden uppger räddningstjänsten att det brinner i två radhus. Fyra styrkor arbetar med att förhindra att branden sprider sig vidare i radhuslängan.

Vid 19.30-tiden är branden fortfarande inte under kontroll, enligt räddningstjänsten. Elden har spridit sig till en tredje sektion av huset.

– Vi har en begränsningslinje som vi jobbar med att hålla nu, säger Fredrik Lennström, brandinspektör på Nerikes brandkår.

Han bedömer att ungefär fem lägenheter i byggnaden inte går att rädda.

– Jag utgår från det. Även om det inte brunnit i dem, så är de rök- och vattenskadade.

Han beskriver släckningsarbetet som komplicerat.

–  Det är ett gammalt hus och vi vet inte riktigt hur det är konstruerat.

Utrymd byggnad

Polisen har hjälpt brandkåren att utrymma fastigheten. Enligt polisen finns varken människor eller husdjur kvar i byggnaden. Varken räddningstjänsten eller polisen har uppgifter om att någon skadats fysiskt i branden.

Det är fortfarande oklart exakt var i radhuslängan som branden startade. Samma sak gäller brandorsaken.

Flera skadade bostäder

Strax innan halv nio på kvällen meddelade polisen på sin hemsida att en bostad är totalskadad samt att flera intilliggande bostäder har olika grader av skador.

De har även inlett en förundersökning gällande allmänfarlig vårdslöshet för att kunna fastställa orsaken till hur branden uppstod. Brandplatsen kommer att spärras av för teknisk undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.